A férfi hallgat, a nő pedig sír, amikor konfliktushelyzetbe kerül. Egy nő annyi csomaggal utazik el egy hétvégére, amennyivel egy férfi egy egész évre. Ilyen és ehhez hasonló különbségekről, vagy inkább sztereotípiákról készült egy egészen vicces képsorozat. Nézzük meg ezt és az ezekhez tartozó tudományos magyarázatokat, elgondolásokat.

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

„Évezredeken keresztül a férfiak a nap végén hazatértek a vadászatból, és az estét azzal töltötték, hogy a tüzet bámulták […] A modernkor férfija is szívesen bámulja a nap végén a tüzet, de már olyan eszközök bevonásával, mint a sajtó, a könyvek, a távkapcsolók.” – írja a Pease-házaspár Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? c. nagy sikerű könyvükben. Hogy miért teszi mindezt? Mert számára ez egyfajta feszültségoldás, ugyanaz, mint a nők számára a problémák kibeszélése. Ez egy alapvető különbség a női és férfi nem képviselői között. Ilyen és ehhez hasonló különbségeket (némely esetekben sztereotípiákat) az alábbi képsorozat. A férfi oldala zöld, a nőé rózsaszín:

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Preferenciák

A kép azt mutatja, hogy a férfiaknak a szex, míg a nőknek a szerelem/intimitás a lényegesebb. Sztereotípia lenne? Nem egészen, habár rengeteg ellenpéldával találkozunk a hétköznapok során. Azonban alapvetően, ösztönösen a férfi az utódnemzésre van kódolva, a nő pedig a az utódgondozásra. A férfi a fajfenntartás szempontjából akkor a leghatékonyabb, ha minél több nőt termékenyít meg, így megsokszorozva génjei továbbélésének esélyét. Ezzel szemben a nő épp fordítva gondolkodik, ugyanis a biológiai tényezők miatt jóval nagyobb hátrányban van e téren, hiszen a maximális utódnemzés korlátozva van nála.

Énkép

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A férfi sokkal jobbnak, míg a nő sokkal rosszabbnak látja magát a tükörben, mint ami a valóság. Ez valóban jellemző, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az utóbbi évtizedekben elkezdett megváltozni elsősorban a férfi oldaláról. A klasszikus szerepek elkezdtek felcserélődni, a férfi elkezdett olyan módon foglalkozni a testével, mint ahogy azt korábban a csak a nő. Például gyúr. A hagyományos férfimodell nem tesz ilyet, nem foglalkozik a testével, mint olyannal, őt az nem érdekli. Nem méregeti a különféle izmait, így nincs is olyan jellegű problémája, hogy elégedetlen legyen a testével.

Legjobb fegyver

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Ki ne tapasztata volna már, hogy a férfi hallgatással reagál konfliktushelyzetben, a nő pedig sírással. Ezek tipikus reakciók, melyek gyökerei a gyerekkorban, illetve az akkor történő szocializációban keresendők. Mit mondunk például, ha egy fiú elesik és megüti magát: „a fiúk nem sírnak” meg „katonadolog”. Bezzeg, ha a lány esik el: „jajjj, mutasd, bibis lett?” meg „adok rá gyógypuszit, vagy bekenjük”. Persze ennek megvan a maga evolúciós oka is, amit már a bevezetésben leírtam.

Csend esetén

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Amíg a férfi hallgat, addig a nő a szakítástól kezdve a megcsaláson át mindenre gondol okként. Ha a nő hallgat, akkor a férfi egyetlen dologra gondol: arra, hogy hallgat a nő. Ez annak köszönhető, hogy a férfiak racionálisabbak a kommunikációban, azaz kevésbé gondolkodnak elvontan. Nem keresik az esetleges indirekt szándékokat a megnyilatkozások mögött, pusztán a szó szerinti jelentést veszik alapul. Tankönyvi példa, hogy a nő azt mondja „úgy fázom”. Ezzel burkoltan azt közli a férfival, hogy „kérlek csukd be az ablakot”, persze nagyon gyakori, hogy férfi csak annyit reagál: „akkor vedd fel a felsődet”. Ez egy igencsak gyakori konfliktusforrás, és biztos sokaknak ismerős az az érv a férfi szájából, hogy „akkor miért nem azt mondod?!” vagy „mi vagyok én, gondolatolvasó?”

Figyelem és kommunikáció

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A nők többsége intuitívebb, ösztönösebb, mint a férfi nem képviselői. Ők inkább racionálisan próbálnak közeledni a problémákhoz, analitikusabban gondolkodnak, és a lényegest el tudják határolni a mellékes részletektől. Ezért jobban tudnak koncentrálni a dolgokra. Ám nem több dologra. A nők agya ellenben tágabb képet fog fel, a dolgokat összefüggéseikben látja, a férfiak pedig többnyire megpróbálják figyelmen kívül hagyni az összefüggéseket, hogy el tudjanak vonatkoztatni tőle. A nők agyának két féltekéje között szorosabb a kapcsolat, így a verbális és nem verbális információkat és érzelmi tartalmakat könnyebben fel tudják fogni, kapcsolatba tudják hozni egymással. Persze a két félteke fejlettebb információcseréje hátrányokkal is jár: csorbul a koncentrációs készség, csökken a gondolkodás hatékonysága.

Forrás: 9gag

A blog követése Facebookon