Egy párkapcsolatban sok-sok minden történik az évek alatt. A felek megismerik egymás szokásait, kisebb-nagyobb hullámvölgyeket élnek át, kellemes közös emlékekkel gazdagodnak. Ezekkel mindenki tisztában van, akinek volt már valaha része hosszabb távú kapcsolatban. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy mit mond a tudomány a témáról. Íme 5 dolog, ami a tudomány szerint a hosszú párkapcsolatok feltétlen velejárója.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

Egy boldog párkapcsolat kialakítása és fenntartása nem egyszerű. Számos probléma, nehézség jelentkezik a kezdeti, rózsaszín ködös szakasz után, melyeket vagy megoldanak a párok vagy közös útjuk különválik. Ha együtt maradnak hosszútávon, akkor a következő öt dolog fog bekövetkezni a tudomány szerint.

1. Privát nyelv kialakulása

A kommunikáció köztudottan nagyon fontos része a párkapcsolatnak, persze nagyon nem mindegy, hogy az milyen minőségű. Az egyik jele annak, hogy két ember között megfelelő összhang alakult ki egy úgynevezett privát vagy bennfentes nyelv használata. Ennek két szempontból van óriási jelentősége – legalábbis egy intim kommunikációval foglalkozó tanulmány szerint. Egyfelől segít elmélyíteni a kötődést, másfelől létrehoz egy közös, egyedi identitást. Ráadásul egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van az ilyen jellegű kommunikáció mennyisége és a párkapcsolattal való elégedettségünk között.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

2. Öncenzúra abbahagyása

Másképpen viselkedünk, ha idegen társaságba kerülünk, másképpen ha a barátainkkal vagyunk, és ugyancsak másképpen, ha a párunkkal. Amikor másokkal vagyunk folyamatosan önmonitorozást végzünk, odafigyelünk arra, hogy mit teszünk, mit mondunk. De amikor a párunkkal vagyunk, akkor ez jobb esetben megszűnik vagy legalábbis kevésbé lesz jelentős. Ilyenkor sokkal nyíltabbak és őszintébbek vagyunk, mivel egyre jobban megbízunk a másikban.

3. Egyre jobban hasonlítunk

Biztos sok olvasónak feltűnt már, hogy gyakran a párok tagjai nagyon hasonlítanak, például arcvonásaikat vagy épp a mozdulataikat illetően. Ez azért van, mert idővel kialakul egy ún. közös koordinációs struktúra, vagyis mintegy tükörképeivé válnak a felek egymásnak. Harmonizál a tekintet, a gesztikuláció, a testtartást és a beszéd is.

4. Egyre jobban hasonlít a beszédünk is

Amellett, hogy a régóta tartó kapcsolatokban a párok egy saját privát nyelvet alakítanak ki, szép lassan a beszédük alapvető ritmusa és a használt szintaktika szerkezetek is egyre hasonlóbbá válnak. (ez egyébként része annak a jelenségnek, amelyet a pszichológusok érzelmi fertőzés néven szoktak emlegetni, amikor a körülöttünk lévő emberekéhez hasonlóé érzelmeket veszünk át, teszünk magunkévá). Alapvetően, ha két ember elég sok időt tölt együtt, akkor a beszédük egyre hasonlóbbá válik: szavak, mondatok, szünetek, beszédtempó tekintetében egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy ez a negyedik pont.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

5. Belső poénok, amiken senki más nem nevet

Szinte mindenki tapasztalt már olyat, hogy egy számára kevésbé ismert társaságba csöppenve nem ért egy-egy poént, amin a többiek jót kacagnak. Vagy fordítva: az ő baráti társaságában hangzott el olyasmi, ami csak a társaság tagjainak vicces. Ugyanez működik a párkapcsolatban is: vannak belső, bennfentes poénok, amik mások számára kevésbé vagy egyáltalán nem viccesek. Ezek a belső poénok a közös élmények, tapasztalatok alkalmával jönnek létre, vagyis a referenciaalap azonos. Mások pedig pont azért nem nevetnek, mert nekik ez az alap hiányzik.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.