A férfi szemében a nő: darab hús?

A férfiak úgy tekintenek a legtöbb nőre, mint egy darab húsra – gyakran hallani ehhez hasonló véleményeket, elsősorban nőktől. Sztereotípia lenne, avagy valóban így van? Ha igen, miért lehetséges ez? Mennyi a felelőssége a nőnek és mennyi a férfinak abban, ha tényleg ez a helyzet áll fenn? Mit mond erről a pszichológia?                                                                                                                      

férfi nő párkapcsolat szerelem férfi és nő önbecsülés önértékelés hús hússprint csaj csajozás vadász hunter felelősség evolúciós pszichológia

A nőre húsként tekinteni, a férfira pedig amolyan vadászként, ragadozóként nem újszerű megközelítés. Manapság sincs ez másképp: nők és férfiak tömege egyaránt panaszkodik, hogy lemenni egy-egy szórakozóhelyre nagyjából olyan, mint egy húspiacon szédelegni. A nők az áruk, a férfiak a vásárlók, aztán pár órán belül a portéka és a vásárló egymásra talál. A kérdés, hogy mennyire jellemző ez manapság a társadalmunkra és miért lehet így? Tudományosan miként magyarázható a jelenség? Mekkora a szerepe ebben a hölgyeknek és mekkora az uraknak?

Az evolúció a hibás?

A nő hússal való azonosítása, illetve a férfi viselkedésének vadászatként történő értelmezése nem véletlen, ha az evolúciós pszichológiából indulunk ki. A férfiak ugyanis a fajfenntartás szempontjából akkor a leghatékonyabbak, ha minél több nőt termékenyítenek meg, így megsokszorozva génjeik továbbélésének az esélyét. Ezzel szemben a nők épp fordítva vannak huzalozva, ugyanis a biológiai tényezők miatt jóval nagyobb hátrányból indulnak: a maximális utódnemzés korlátozva van náluk. Ennek következtében a nő célja egy olyan partner megtalálása és megtartása, aki hosszútávon gondoskodik az utód(ok)ról és róla. Leegyszerűsítve:

a férfi szétszórja magvait, a nő pedig felneveli és gondozza az utódokat, így lesz a leghatékonyabb a fajfenntartás.

férfi nő párkapcsolat szerelem férfi és nő önbecsülés önértékelés hús hússprint csaj csajozás vadász hunter felelősség evolúciós pszichológia

Éppen ezért a vadász és hús metaforák nagyon is találóak. Ám a helyzet közel sem ennyire egyszerű, hiszen ha csak ennyiről lenne szó, akkor teljesen természetes lenne a megcsalás, többnejűség vagy több párkapcsolatban való együttélés. Van itt valami más is, amit hívhatunk szerelemnek vagy éppen harmonikus párkapcsolatnak. Ebben viszont az említetteknek csupán korlátozottan, pontosabban egy-egy nőre korlátozva van szerepe.

A szerencsésebbek voltak már részesei boldog, jól működő, felnőtt párkapcsolatnak, aminek az egyik fő ismérve, hogy a benne lévő személyeket nem lehet kizökkenteni, elcsábítani: stabilak a felek, biztosak önmagukban éppúgy, mint a párjukban. Ilyenkor a fenti evolúciós mechanizmus nem lép életbe, a férfi nem a mennyiségi mutatókra, hanem a minőségire fókuszál, azaz egyetlen nőt szeret, és kizárólag tőle akar utódokat. De akkor mégis miért érezzük úgy, hogy a valóságban ez a pozitív, mintaértékű eset elenyésző, a húspiac-effektus ellenben igen gyakori?

A nő szerepe

Az ismert pszichológus, Csernus Imre az írja A nő című könyvében, hogy

„lehet valaki kikent-kifent liba, lehet rajta akár másfél milla értékű ruha, a szememben akkor sem lesz jó nő, hanem csak egy görcs, aki hol ezzel, hol azzal, hol amazzal virít. Egy darab hús. Egy darab hús, ami megöregszik”.

férfi nő párkapcsolat szerelem férfi és nő önbecsülés önértékelés hús hússprint csaj csajozás vadász hunter felelősség evolúciós pszichológia

Az idézetben egy rendkívül fontos mondandó található a téma kapcsán. Habár Csernus a sminket és a ruhát emeli ki, kétségtelenül ide tartozik az összes olyan külsőség, ami a belső gyengeségeit hivatott elfedni az adott hölgynek. És ebben áll a problémakör kulcsa: azért tekintenek a férfiak egy-egy nőre egy-egy darab húsként, mert az a személy nem rendelkezik a valóságban azokkal a belső jegyekkel, amikkel egy igazi nőnek rendelkeznie kell(ene) – például megfelelő önismerettel, önbecsüléssel, belső harmóniával. Nem sugárzik belőle a belső egyensúly, legfeljebb a látszata van meg. Mindeközben pedig szeretné, ha ez a látszat valósággá válna, ám az ezzel járó munkát nem vállalja.

Ha egy lánynál csak a nőiesség látszata van meg, akkor ezt a férfiak nagyon gyakran ösztönösen meg is érzik. Megérzik, hogy valójában gyenge, sérült, alacsony önbecsülésű, külső visszacsatolást keres, illetve hogy ezeket megkapja, sok-sok dolgot meg is tesz. Lehet, hogy csak flörtöl, de nem ritka, hogy egészen a szexig elmegy, csak azért, hogy ideig-óráig (jobb) nőnek érezhesse magát. Persze ez csupán önámítás, felületi kezelés. A valódi probléma, az önmagával való szembenézés nem történik meg. Mindennek fényében pedig nincs mit csodálkozni, hogy a férfi nem a nőt látja meg az illetőben, hanem a potenciális a lehetőséget, a prédát, a darab húst.

férfi nő párkapcsolat szerelem férfi és nő önbecsülés önértékelés hús hússprint csaj csajozás vadász hunter felelősség evolúciós pszichológia

A férfi szerepe

A nőével ellentétben a férfi szerepe ebben a történetben igen elenyésző. Bár elsőre furcsának tűnhet, de valójában az, hogy a nő egy darab húsként van kezelve, a férfitól független. Nem a férfi a hunyó, ez nem az ő felelőssége. Ha egy nő tiszteli és szereti önmagát, akkor nem hagyja, hogy egy férfi így tekintsen rá – mindenkivel csak azt tehetik meg, amit hagy, hogy megtegyenek (természetesen ez mindkét nem tagjaira áll).

Vagyis nő felelőssége, hogy hogyan viszonyul önmagához, a testéhez és lelkéhez egyaránt. Az ő felelőssége, hogy elfogadja-e azt, hogy emberből van, éppen ezért hibái is akadnak szép számmal, amiknek egy részén változtathat, míg a másik részén nem, ám elfogadhatja azokat. Az is az ő felelőssége, hogy bevallja-e önmagának ezeket, akárcsak az, hogy kimondja-e azt a fájdalmas, de iszonyúan fontos mondatot, hogy: az én felelősségem, hogy a párom nem tisztel vagy hogy a férfiak egy darab húsként tekintenek rám – mert hagyom.

A férfinak legfeljebb abban áll a felelőssége, hogy egy-egy ilyen hölggyel mit kezd. Kihasználja-e az alacsony önértékelésből, szeretethiányból stb. származó lehetőségeket ilyen vagy amolyan formában? Belemegy-e a játszmába, mert ő sem elég stabil vagy mert elkápráztatja egy pillanatnyi külcsín? Egy darab húsként tekint-e a nőre vagy egész egyszerűen nem foglalkozik vele, mert olyan nőt keres, aki ennél sokkal több és akire nem lehet így tekinteni.

A blog követése Facebookon.

3 Tovább

Illusztrációk a nők és férfiak közötti különbségekről: sztereotípia vagy valóság?

A férfi hallgat, a nő pedig sír, amikor konfliktushelyzetbe kerül. Egy nő annyi csomaggal utazik el egy hétvégére, amennyivel egy férfi egy egész évre. Ilyen és ehhez hasonló különbségekről, vagy inkább sztereotípiákról készült egy egészen vicces képsorozat. Nézzük meg ezt és az ezekhez tartozó tudományos magyarázatokat, elgondolásokat.

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

„Évezredeken keresztül a férfiak a nap végén hazatértek a vadászatból, és az estét azzal töltötték, hogy a tüzet bámulták […] A modernkor férfija is szívesen bámulja a nap végén a tüzet, de már olyan eszközök bevonásával, mint a sajtó, a könyvek, a távkapcsolók.” – írja a Pease-házaspár Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? c. nagy sikerű könyvükben. Hogy miért teszi mindezt? Mert számára ez egyfajta feszültségoldás, ugyanaz, mint a nők számára a problémák kibeszélése. Ez egy alapvető különbség a női és férfi nem képviselői között. Ilyen és ehhez hasonló különbségeket (némely esetekben sztereotípiákat) az alábbi képsorozat. A férfi oldala zöld, a nőé rózsaszín:

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Preferenciák

A kép azt mutatja, hogy a férfiaknak a szex, míg a nőknek a szerelem/intimitás a lényegesebb. Sztereotípia lenne? Nem egészen, habár rengeteg ellenpéldával találkozunk a hétköznapok során. Azonban alapvetően, ösztönösen a férfi az utódnemzésre van kódolva, a nő pedig a az utódgondozásra. A férfi a fajfenntartás szempontjából akkor a leghatékonyabb, ha minél több nőt termékenyít meg, így megsokszorozva génjei továbbélésének esélyét. Ezzel szemben a nő épp fordítva gondolkodik, ugyanis a biológiai tényezők miatt jóval nagyobb hátrányban van e téren, hiszen a maximális utódnemzés korlátozva van nála.

Énkép

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A férfi sokkal jobbnak, míg a nő sokkal rosszabbnak látja magát a tükörben, mint ami a valóság. Ez valóban jellemző, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az utóbbi évtizedekben elkezdett megváltozni elsősorban a férfi oldaláról. A klasszikus szerepek elkezdtek felcserélődni, a férfi elkezdett olyan módon foglalkozni a testével, mint ahogy azt korábban a csak a nő. Például gyúr. A hagyományos férfimodell nem tesz ilyet, nem foglalkozik a testével, mint olyannal, őt az nem érdekli. Nem méregeti a különféle izmait, így nincs is olyan jellegű problémája, hogy elégedetlen legyen a testével.

Legjobb fegyver

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Ki ne tapasztata volna már, hogy a férfi hallgatással reagál konfliktushelyzetben, a nő pedig sírással. Ezek tipikus reakciók, melyek gyökerei a gyerekkorban, illetve az akkor történő szocializációban keresendők. Mit mondunk például, ha egy fiú elesik és megüti magát: „a fiúk nem sírnak” meg „katonadolog”. Bezzeg, ha a lány esik el: „jajjj, mutasd, bibis lett?” meg „adok rá gyógypuszit, vagy bekenjük”. Persze ennek megvan a maga evolúciós oka is, amit már a bevezetésben leírtam.

Csend esetén

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Amíg a férfi hallgat, addig a nő a szakítástól kezdve a megcsaláson át mindenre gondol okként. Ha a nő hallgat, akkor a férfi egyetlen dologra gondol: arra, hogy hallgat a nő. Ez annak köszönhető, hogy a férfiak racionálisabbak a kommunikációban, azaz kevésbé gondolkodnak elvontan. Nem keresik az esetleges indirekt szándékokat a megnyilatkozások mögött, pusztán a szó szerinti jelentést veszik alapul. Tankönyvi példa, hogy a nő azt mondja „úgy fázom”. Ezzel burkoltan azt közli a férfival, hogy „kérlek csukd be az ablakot”, persze nagyon gyakori, hogy férfi csak annyit reagál: „akkor vedd fel a felsődet”. Ez egy igencsak gyakori konfliktusforrás, és biztos sokaknak ismerős az az érv a férfi szájából, hogy „akkor miért nem azt mondod?!” vagy „mi vagyok én, gondolatolvasó?”

Figyelem és kommunikáció

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A nők többsége intuitívebb, ösztönösebb, mint a férfi nem képviselői. Ők inkább racionálisan próbálnak közeledni a problémákhoz, analitikusabban gondolkodnak, és a lényegest el tudják határolni a mellékes részletektől. Ezért jobban tudnak koncentrálni a dolgokra. Ám nem több dologra. A nők agya ellenben tágabb képet fog fel, a dolgokat összefüggéseikben látja, a férfiak pedig többnyire megpróbálják figyelmen kívül hagyni az összefüggéseket, hogy el tudjanak vonatkoztatni tőle. A nők agyának két féltekéje között szorosabb a kapcsolat, így a verbális és nem verbális információkat és érzelmi tartalmakat könnyebben fel tudják fogni, kapcsolatba tudják hozni egymással. Persze a két félteke fejlettebb információcseréje hátrányokkal is jár: csorbul a koncentrációs készség, csökken a gondolkodás hatékonysága.

Forrás: 9gag

A blog követése Facebookon

2 Tovább

Ez az 5 dolog történik a hosszú párkapcsolatokban

Egy párkapcsolatban sok-sok minden történik az évek alatt. A felek megismerik egymás szokásait, kisebb-nagyobb hullámvölgyeket élnek át, kellemes közös emlékekkel gazdagodnak. Ezekkel mindenki tisztában van, akinek volt már valaha része hosszabb távú kapcsolatban. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy mit mond a tudomány a témáról. Íme 5 dolog, ami a tudomány szerint a hosszú párkapcsolatok feltétlen velejárója.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

Egy boldog párkapcsolat kialakítása és fenntartása nem egyszerű. Számos probléma, nehézség jelentkezik a kezdeti, rózsaszín ködös szakasz után, melyeket vagy megoldanak a párok vagy közös útjuk különválik. Ha együtt maradnak hosszútávon, akkor a következő öt dolog fog bekövetkezni a tudomány szerint.

1. Privát nyelv kialakulása

A kommunikáció köztudottan nagyon fontos része a párkapcsolatnak, persze nagyon nem mindegy, hogy az milyen minőségű. Az egyik jele annak, hogy két ember között megfelelő összhang alakult ki egy úgynevezett privát vagy bennfentes nyelv használata. Ennek két szempontból van óriási jelentősége – legalábbis egy intim kommunikációval foglalkozó tanulmány szerint. Egyfelől segít elmélyíteni a kötődést, másfelől létrehoz egy közös, egyedi identitást. Ráadásul egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van az ilyen jellegű kommunikáció mennyisége és a párkapcsolattal való elégedettségünk között.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

2. Öncenzúra abbahagyása

Másképpen viselkedünk, ha idegen társaságba kerülünk, másképpen ha a barátainkkal vagyunk, és ugyancsak másképpen, ha a párunkkal. Amikor másokkal vagyunk folyamatosan önmonitorozást végzünk, odafigyelünk arra, hogy mit teszünk, mit mondunk. De amikor a párunkkal vagyunk, akkor ez jobb esetben megszűnik vagy legalábbis kevésbé lesz jelentős. Ilyenkor sokkal nyíltabbak és őszintébbek vagyunk, mivel egyre jobban megbízunk a másikban.

3. Egyre jobban hasonlítunk

Biztos sok olvasónak feltűnt már, hogy gyakran a párok tagjai nagyon hasonlítanak, például arcvonásaikat vagy épp a mozdulataikat illetően. Ez azért van, mert idővel kialakul egy ún. közös koordinációs struktúra, vagyis mintegy tükörképeivé válnak a felek egymásnak. Harmonizál a tekintet, a gesztikuláció, a testtartást és a beszéd is.

4. Egyre jobban hasonlít a beszédünk is

Amellett, hogy a régóta tartó kapcsolatokban a párok egy saját privát nyelvet alakítanak ki, szép lassan a beszédük alapvető ritmusa és a használt szintaktika szerkezetek is egyre hasonlóbbá válnak. (ez egyébként része annak a jelenségnek, amelyet a pszichológusok érzelmi fertőzés néven szoktak emlegetni, amikor a körülöttünk lévő emberekéhez hasonlóé érzelmeket veszünk át, teszünk magunkévá). Alapvetően, ha két ember elég sok időt tölt együtt, akkor a beszédük egyre hasonlóbbá válik: szavak, mondatok, szünetek, beszédtempó tekintetében egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy ez a negyedik pont.

szerelem párkapcsolat férfi és nő privát nyelv kommunikáció

5. Belső poénok, amiken senki más nem nevet

Szinte mindenki tapasztalt már olyat, hogy egy számára kevésbé ismert társaságba csöppenve nem ért egy-egy poént, amin a többiek jót kacagnak. Vagy fordítva: az ő baráti társaságában hangzott el olyasmi, ami csak a társaság tagjainak vicces. Ugyanez működik a párkapcsolatban is: vannak belső, bennfentes poénok, amik mások számára kevésbé vagy egyáltalán nem viccesek. Ezek a belső poénok a közös élmények, tapasztalatok alkalmával jönnek létre, vagyis a referenciaalap azonos. Mások pedig pont azért nem nevetnek, mert nekik ez az alap hiányzik.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Íme a vonzó férfiak leglényegesebb külső jegyei

A Trech Insider munkatársai egy nagyon frappáns videóban mesélik el nekünk, hogy mik azok a külső tulajdonságok, ami miatt a nők vonzónak találnak egy férfit. Íme a 8 leglényegesebb külső tulajdonság, kiegészítve némi magyarázattal. + egy extrával, ami szintén nagyon vonzó a nők számára, ám az emberek többségének fogalma sincs, hogy miért.                                                      

férfi nő hódítás párkapcsolat vonzó pszichológia vonzó férfi külső férfi és nő külső tulajdonságok megítélésHumor, kedvesség, magabiztosság, célorientáltság – néhány a legfőbb olyan belső tulajdonságokból, amit a nők vonzónak találnak egy férfiban. No de mi a helyzet a külső tulajdonságok terén? A Trech Insider munkatársai erre válaszoltak, íme a videó:

1. Izmok

Nem meglepő, hogy az izmosság szerepel a listán. Az izmos férfi már az ősidők óta vonzónak számít, hiszen az izmos férfiegyedek tűntek a legalkalmasabbnak a túlélésre. Minél izmosabb, erősebb volt valaki, annál nagyobb esélye volt annak, hogy képes megvédeni a csoport tagjait, beleértve a nőt, az utódokat és persze önmagát is. Akkoriban ez az egyik, ha nem a legfontosabb dolognak számított.

Ezen belül még megemlíthetjük a széles vállat és az erőteljes mellkast, melyek szintén hasonló oknál fogva vonzóak a nők számára. Ám egy dolgot tisztázzunk mindezek kapcsán:

A nők ugyan vonzódnak a sportos, izmos férfitesthez, de nem igazán szeretik a kigyúrt fickókat.

Ennek egyszerű oka van. Ilyen esetekben úgy érzik, hogy férfi többet foglalkozik a saját szépségével, mint a nőével. Vagyis a fitt, természetes izmosság vonzó, a testépítős nem. Erről egyébként a 2011-ben elhunyt Ranschburg Jenő beszélt néhány éve zseniális előadásában (a konkrét téma 43:40-től):

2. Arcszőrzet

A férfi arcszőrzetének növekedését a férfihormonok okozzák. Minél magasabb egy férfi tesztoszteronszintje, annál gyorsabban nő a szakálla. Tehát az arcszőrzet a férfiasság jele. Ám nem mindegy, hogy milyen hosszú az a bizonyos szakáll.

A kutatások szerint a nagyjából háromnapos borosta a legvonzóbb a nők számára.

3. Piros ruha

Abból is a cseresznyepiros a leginkább. Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint azok a férfiak, akik ilyen színű felsőben vannak sokkal vonzóbbak a nők számára. A piros szín varázsa abban rejlik, hogy végső soron

a férfiak sokkal erőteljesebbnek, dominánsabbnak tűnnek tőle.

Hogy mi ennek az oka? A kutatók szerint egyrészt társadalmi gyökerei vannak a piros szín „hatalmának”, ugyanis szerte a világban – az ókori Kínától egészen az ókori Rómáig – a gazdagság és a hatalom jelképe volt ez a szín. Másrészt biológiai alapjai is lehetnek a piros szín vonzerejének. Egyes főemlősöknél, például a mandrilloknál vagy a barna páviánoknál a piros a dominancia jele, és ez a szín az egyik legintenzívebb jelzése annak, hogy ki (lesz) az alfa hím.

férfi nő hódítás párkapcsolat vonzó pszichológia vonzó férfi külső férfi és nő külső tulajdonságok megítélés

4. A szimmetria

A szimmetria mindig is fontos szerepet töltött be az emberiség történetében, elég csak a művészetekre gondolni. Nem meglepő tehát, hogy a szimmetria is szerepel a listán. A nők (és egyébként a férfiak is) azért tartják vonzónak a szimmetrikus külső jegyeket, mert

a szimmetria az esztétikai vonatkozásain túl az egészségesség jele.

5. Markáns állkapocs

A magyarázat egyszerű:

a markáns állkapocs maszkulinitást, férfiasságot sugároz a nők felé,

akárcsak a izomzat. A férfiak arcvonásait többek között a tesztoszteron alakítja, amely nemcsak az arcszőrzet növekedésében kap szerepet, hanem az arc csontjainak növekedésében is. A tesztoszteron az arccsontok növekedését erősíti, ettől lesz az arc szögletes formájú, az állkapocs pedig határozott vonalú.

6. Mély hang

A kutatásuk szerint, ha a nőnek csupán a hangja alapján kell eldönteni egy férfiról, hogy vonzó-e, számára, akkor a mély hangú férfiak a nyerők. A mély hangú férfiakat általában férfiasabbnak, erősebbnek és persze idősebbnek vélik a nők, mint a magasabb hangú férfitársaikat. És van még egy ok, ami miatt vonzó lehet a mély hang, ez pedig nem más, mint hogy

a mély hangú férfiak könnyebben megjegyezhetőek, így közelebb érzik őket magukhoz a nők.

Minél többet látunk valamit vagy valakit, annál vonzóbbnak találjuk, mert annál inkább bevésődik az emlékezetünkbe, így könnyebben megbízunk benne. Az van tehát előnyben a párkapcsolati téren, akit minél jobban és könnyebben megjegyeznek, így a mély hang, mivel jobban emlékezünk rá (plusz férfias is) előnyt jelent.

7. Limbális gyűrű

A sokak számára ismeretlen fogalom, a limbális gyűrű a szem fehér része, az inhártya és a szivárványhártya találkozásánál található. Ez az életkor előre haladtával egyre halványabbá válik, éppen ezért

a limbális gyűrűt a fiatalság és az általános egészség állapot indikátorának is tekinthetjük.

Egy kutatásban a tesztalanyoknak olyan férfi és női arcképeket mutattak, melyeken világos szemű arcok voltak láthatóak sötét limbális gyűrűvel, illetve ugyanezen arcok limbális gyűrű nélkül. A nők és férfiak szignifikánsan vonzóbbnak tartották az arcokat limbális gyűrűvel, mint anélkül.

férfi nő hódítás párkapcsolat vonzó pszichológia vonzó férfi külső férfi és nő külső tulajdonságok megítélés

8. Magasság

Közismert tény, hogy a nők általában a magasabb férfiakra buknak (már csak azért is, mert mellettük vehetnek fel magassarkút :). Egy kutatás szerint ennek az az oka, hogy

a magas férfiak sikeresebbek, jobban keresnek, mint alacsonyabb társaik.

És ha ez nem lenne elég, még ráadásul több gyerekük is lesz állítólag, azaz sikeresebbek az utódnemzésben is.

+ 1: Feszes fenék

A feszes hátsót igencsak szeretik a nők, ám csak kevesen tudják ennek az okát. A magyarázat az, hogy

a szexuális aktus erőteljes lökéseihez feszes, izmos fenék szükséges.

A löttyedt fenekű férfiaknak gyakran okoz nehézséget ez a mozdulat, és kénytelenek a teljes testsúlyuk használni a kivitelezéséhez. Azonban a nők számára ez nem igazán kellemes, mivel a férfi súlya eleve kényelmetlen, valamint a légzést is nehezíti.

10 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek