Bizonyára előfordult már Önnel is, hogy egész este csak forgolódott és nem jött álom a szemére. Vagy, hogy időben lefeküdt, nem kelt különösebben korán, és mégsem volt másnap kipihent. Igaz? A Harvard Egyetem alvással foglalkozó tudósa a következő 7 dologban határozza meg a nyugodalmas szunyókálás titkát.                                                                                                

alvás szundi éjszaka álom

Az alvászavar általában valamely testi vagy pszichiátriai betegség, probléma tünete, ami legtöbbször elalvási és átalvási zavarként, illetve korai ébredésként, vagy ezek együtteseként jelentkezik. Természetesen vannak speciálisabb alvászavarok is (pl. narkolepszia, inszomnia vagy szomnambulizmus). No de milyen tanácsot ad egy alvással foglalkozó szakember, Patrick Fuller ahhoz, hogy nyugodt éjszakánk legyen, és mi magunk kipihentekké váljunk?

Keljünk minden reggel ugyanakkor

Ki korán kell, aranyat lel – tartja a közmondás. A tudomány azonban azt mondja, hogy aki minden reggel ugyanakkor kel, az jár jól. Ezzel ugyanis elősegítjük egy afféle alvási ösztön kialakulását, ami arra késztet minket, hogy megfelelően aludjunk a nap végén.

Stimulánsok elkerülése délutántól

Energiaital, kávé, és bármely más stimuláns nyilvánvalóan negatívan hatnak az alvásra, hiszen épp az ébrentartás a lényegük. A kávé például 6 óra múlva veszti el teljesen a hatását. Szóval érdemes kerülni délutántól kezdődően.

alvás szundi éjszaka álom

Napi fizikai jellegű aktivitás

Tudjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van a mozgásra, persze nyilván nem mindegy, hogy milyenre és mennyire. A szakember szerint a jó alváshoz fontos, hogy napi szinten egy minimum 20-30 perces, fokozottabb mozgást igénylő (pl. lépcsőzés, kocogás, foci) gyakorlatot is végezzünk. Ez nem véletlen, mivel egy tanulmány azt mutatta ki, hogy a reggeli és délutáni mozgásos tevékenységek növelik az alvás idejét és minőségét. Ép testben ép lélek és ép alvás!
 

Esti ivászat kerülése

Sok-sok ember hívja az alkoholt segítségül az alvási problémáinak enyhítésére, hiszen az alkohol ellazítja az izmokat és nyugtatja az idegeket. Ám vigyázat! Ez a hatás nem tart egész éjjel. Az álmodozásunk felénél megszűnik a hatása, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy már megitn a plafont bámuljuk.

alvás szundi éjszaka álomalvás szundi éjszaka álomalvás szundi éjszaka álom

Alvóhangulat bekapcsolása

Patrick Fuller szerint fontos, hogy felkészüljünk, ráhangolódjunk az alvásra. Ő például ezt egy kialakított rituáléval teszi meg: elkezdi elsötétíteni a fényeket lefekvés előtt egy órával. Ez egyébként azért is hatásos, mert a gyengébb megvilágítás fokozza a melatonin hormon termelését, ami segít abban, hogy álomba szenderüljünk.

Képernyők kerülése éjjel

Amíg a gyengébb fények a melatoninszintet növelik, addig az elektronikai kütyük fénye éppen az ellenkező hatást váltja ki. Ennek oka, hogy megtévesztik az agyunkat, mivel azt a hatást keltik, mintha nappal lenne.

alvás szundi éjszaka álom

Feküdjünk le ugyanakkor minden éjjel

Az azonos időpontban történő lefekvés hasonlóan lényeges elem, mint az azonos időben való kelés. Vagyis ezekkel egy amolyan keretet adunk az alvásnak, rutint alakítunk ki benne, ami megkönnyíti az alvás működését.

És a legfontosabb: ne idegeskedjünk az alvás miatt


 

Forrás: Techinsider


 

A blog követése Facebookon.