Ha nem alusszuk ki magunkat, akkor fáradtak vagyunk, rossz a közérzetünk, kevésbé teljesítünk jól. Ez köztudott. De mi történik ilyenkor pontosan az agyunkkal és a testünkkel? Milyen hatása van annak, ha nem alszunk eleget és milyen betegségek kialakulását segítjük elő?                                                                                                                                                                                                          

alvás alváshiány kialvatlanság alváshiány hatása kialvatlanság következményei

A megfelelő mennyiségű és minőségi alvás elengedhetetlen az ember számára. Hosszabb távon a kialvatlanság igen súlyos következményekkel járhat, de rövidtávon sem éppen kedvező a hatása. Hogy miért nem, az alábbi videóból kiderül:

1. Az alváshiány érzelmi vonatkozása

Valószínűleg mindenki ismeri a kialvatlanság borzasztóan kellemetlen érzését, amikor minden vágyunk egy puha ágy és némi alvás. Az alvás és az ébredés esetében ugyanazok a kémiai anyagok lépnek működésbe az agyunkban, mint amelyek a hangulatunkat és az energiaszintünket meghatározzák. Éppen ezért, ha nem aludtunk eleget, akkor az említettek alacsony szinten lesznek. Ezzel összefüggésben pedig megnő a depresszió kialakulásának kockázata.
 

2. Az alváshiány intellektuális vonatkozása

Nemcsak az érzelmi állapotunkat befolyásolja az, hogy mennyit alszunk, hanem az intellektuális képességeinket is. Ha nem aludtuk ki magunkat, akkor egyrészt sokkal nehezebb lesz a koncentráció és kevésbé tudunk fókuszálni a lényeges dolgokra (nem mellesleg a a reakcióidőnk is romlik). Másrészt megnő a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) kockázata is.

alvás alváshiány kialvatlanság alváshiány hatása kialvatlanság következményei

3. Az alváshiány fizikai vonatkozása

Fizikai vonatkozásait illetően talán még meglepőbb az alváshiány. Két betegséget lényeges kiemelni, amelyek kialakulásának kockázatát nagyban növeli, ha nem alszunk eleget. Ezek a következőek:

Magas vérnyomás és szívbetegség
A kevés alvás növeli stresszhormonok termelését a testben, ami hosszú távon ártalmas a szívre, mivel a stresszhormonok károsíthatják a véredényeket, ami magas vérnyomáshoz vezethet. A magas vérnyomás pedig szívbetegséghez.

Cukorbetegség
Az alvás nélkül töltött éjszakák után a test vércukorszintjét szabályozó rendszer károsodik.

Ezen kívül az elhízás esélye is nagyban megnövekszik, ha nem alszunk eleget, ugyanis ilyenkor az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul, így gyakoribbá válhatnak a késő esti evések. Mindezek következtében érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyit alszunk.

A blog követése Facebookon.