Tippeljen! Ön szerint mi a legfontosabb dolog egy párkapcsolatban? A belga pszichoterapeuta, Esther Perel szerint alapvetően egy dolog. A cikkből kiderül, hogy mi az, illetve hogy miért hiányzik ez a legtöbb kapcsolatból.

                                                                                                                                                                                                                                                               

párkapcsolat szerelem bizalom love hazugságra való vakság

Kép forrása: www.thegloss.com

Esther Perel szakterülete a párkapcsolatok, azon belül pedig a párkapcsolati biztonság és szabadság között fennálló feszültség. A belga származású pszichoterapeuta egy rövid videóban elmondta, hogy mi az az egy elem, ami szerinte a legfontosabb egy párkapcsolatban:

Bizony-bizony, az az egy dolog nem más, mint

a bizalom.

Valószínűleg sokan számítottak erre a válaszra. A bizalom fogalma többféleképpen értelmezhető. Perel szerint az arra való képességünk, hogy együtt éljünk azzal, amit sosem fogunk tudni. Vagyis az abban való feltétel nélküli hit, hogy a másik úgy fog megnyilvánulni, viselkedni, ahogyan azt várjuk tőle. Éppen ezért nem ellenőrizzük semmilyen formában, nem hívogatjuk, nem nézünk bele a telefonjába – mindezek szükségességet nem érezzük. Természetesen az kétségtelen, hogy ez egy borzasztóan félelmetes állapot, ugyanis ezzel a szabadsággal a saját biztonságunk kerül veszélybe – vagy legalábbis így érezzük.

párkapcsolat szerelem bizalom love hazugságra való vakság

Kép forrása: http://www.soc.ucsb.edu/

Fontos azonban, hogy a fenti állapot nem összekeverendő egy másik, bizalommal kapcsolatos fogalommal: a hazugságra való vaksággal. Ez az a jelenség, amikor

az illető egyszerűen nem érzékeli (vagy nem akarja érzékelni) azokat a jeleket, melyekből azt a következtetést kellene levonnia, hogy a számára fontos személy visszaélt a bizalmával.

Ez azért nagyon gyakori (és nem csak párkapcsolatokban l. pl. politika, család), mert olyan esetekben, amikor érzelmileg és egzisztenciálisan függünk valakitől, akkor veszteséggel járna, ha megszüntetnénk vele a kapcsolatot. Ezért inkább nem is vesszük figyelembe, hogy ártott nekünk, elárult minket.

Hogy miért olyan nehéz megbíznunk valakiben? A válasz nem egyszerű, talán nincs is valódi válasz rá, mindenesetre több tényező játszik nagyon fontos szerepet a bizalom kialakításában és megtartásában. Például a családi minta, kötődési stílus, személyes tapasztalatok, személyiség, kontextus. Nem mindegy, hogy mit láttunk és kaptunk a szüleinktől, nem mindegy, hogy ők  mennyire teremtettek bizalommal teli légkört a fontosabb kapcsolataikban. Ahogy az sem, hogy mi magunk milyen tapasztalatokat szereztünk e téren.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.