A kiegyensúlyozott tartós párkapcsolat fenntartása egyáltalán nem egyszerű feladat. Számos tényező okoz nehézséget a pároknak, amiket a felek sokszor nehezen tudnak kezelni. Íme 3 olyan jellemző, ami az aggyal kapcsolatos, és amire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk boldogok lenni a párunkkal.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Kép forrása: http://www.jamesvincent.life/

A kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat sokak számára csupán álom: nagyon sokan élnek boldogtalan kapcsolatban a párjukkal. Ennek több oka is lehet, de ezúttal nem ezzel foglalkozunk, hanem az ellenkező oldal felől közelítünk. Megnézzük, hogy mit mond a tudomány a boldog, tartós párkapcsolatokkal kapcsolatban, avagy: mik a legfontosabb agyi feltételei a boldog, hosszútávú párkapcsolatoknak?

Először is nézzük meg, hogy mi történik az agyunkban, amikor boldogok vagyunk! A kiindulópont, hogy

az agy ún. ventrális tegmentális területe (VTA) dopamint termel, amit eljuttat az agy többi területére. Ennek következtében eufóriaérzetünk és sok-sok pozitív érzetünk támad.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Mindez származhat egy ölelésből, érintésből vagy csókból – azaz rövid időintervallumra vonatkozik, tehát nem feltétlen a hosszú párkapcsolatok jellemzője. Ám van három olyan agyműködéssel kapcsolatos tényező, ami a hosszú távú, boldog párkapcsolatok sajátja. Ezek a következőek Helen Fisher biológiai antropológus szerint:

1. Empátia a másik fél irányába

2. A stressz és az érzelmek kontrollálása

3. Pozitív illúziók (tehát felülemelkedni azokon a dolgokon, amiket nem szeretünk a másikban)

Tehát ezekre érdemes odafigyelnünk, ha tartósan boldog párkapcsolatot szeretnénk. Ez nyilván nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, de egy-egy kapcsolat sem az. Szóval hajrá!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.