A szakítás általában egy rendkívül fájdalmas folyamat, mind a szakítást kezdeményező fél, mind pedig az otthagyott fél számára. Depresszió, levertség, fizikai fájdalom, önmagunk elhagyása – néhány a jellegzetes tünetek közül. De mi áll mindennek a hátterében? Mi játszódik le az agyunkban szakításkor?                                                                                                                        

szerelem szakítás kapcsolat párlapcsolat love heartbreak

Forrás: www.pdpics.com

A szerelem nem egyszerű dolog, ahogy egy szakítás megélése, feldolgozása sem. Persze egyesek könnyebben túlteszik magukat rajta, míg mások akár évekig is a hatása alatt állnak. Megint mások kapcsolatból kapcsolatba ugrálnak, mert az új partnertől várják, hogy meggyógyítsa beteg, összetört szívüket, azt persze figyelmen kívül hagyva, hogy így csupán felületi kezelés érnek el (és természetesen csak átmeneti boldogságot kapnak, hosszú távút nem). Persze érthető ez a hozzáállás is: a szakítás nagyon fájdalmas, épp ezért nehéz vele szembenézni.

Egy kutatás például azt találta, hogy az exünk képeinek nézegetése során aktiválódik az agyunk azon területe, amely összekapcsolódik a kokainfüggőség és a fizikai fájdalommal. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugyanazt az érzést éljük át, mintha elvonási tüneteink vagy valós fizikai fájdalmaink lennének.

szerelem szakítás kapcsolat párlapcsolat love heartbreak

Forrás: www.flickr.com

A szerelem olyan kémiai anyagokat – nevezetesen oxitocint és dopamint – szabadít fel az agyunkban, amelyek a boldogságérzetet növelik. A szakítással azonban ezeknek a szintje rohamosan csökken, míg ezzel párhuzamosan a stresszért felelős hormon, a kortizol szintje hirtelen megemelkedik. Ez utóbbi felel a szakítással gyakran együtt járó hányingerért, szorongásért, testsúlyváltozásért és fejfájásért, valamint számos hasonló tünetért.

Mindezeken felül nem ritkán egyéb fizikai panaszok is jelentkeznek. A magas stressz vagy a traumatikus élmény kihatással van a szívre is, a jelenséget pedig 'broken heart syndrome'-nak (azaz összetört szív szindrómának) hívják. A test ilyenkor olyan hormonokat termel, melyek megzavarják a szív szabályos pumpáló képességét, aminek következtében szívrohamhoz hasonló tünetek produkál a testünk.

Vagyis a szerelem és a szakítás szinte pontosan úgy működik, mint a droghasználat. A szerelem érzése maga a drog, a szakítás pedig a megvonás, ami nyilvánvalóan elvonási tüneteket fog okozni. A kérdés csak az, hogy mindezt hogyan kezeljük.


 

A blog követése Facebookon.