„Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem”. Ha az előbbiben nem is, az utóbbiban igen sokat tud segíteni a pszichológia. Négy olyan – első ránézésre igen furcsa – ok következik, amik igen nagymértékben növelik a szerelembeesés valószínűséget. És nem utolsósorban az Ön párkeresési hatékonyságát.                                                                                                                  

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

Ha valami egészen biztos, akkor az az, hogy a szerelem elég fura dolog. Azt már tudjuk, hogy mi történik a hosszú párkapcsolatokban, és az sem titok, hogy mik azok a külső jegyek, melyek alapján a nők és a férfiak vonzónak tartják az ellentétes nem képviselőit. Ezek között voltak egészen meglepő dolgok, úgymint a vörös ruha vagy a limbális gyűrű szerepe. Ám ezek közel sem olyan meglepőek, mint a most következő 4 ok, ami miatt valaki szerelembe esik.

1. Úgy nézünk ki, mint a szülei

Tudjuk, hogy a szülők nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Nemcsak az öröklött tulajdonságokat kapjuk tőlük, hanem a különféle tanult elemeket is, úgymint a konfliktuskezelési mintákat, nyelvhasználatot,a különböző káros dolgokhoz való viszonyt stb. Vagy épp annak determinálását, hogy kibe leszünk szerelmesek.

A St Andrews-i Egyetem kutatói  azt találták, hogy sokkal jobban vonzódunk azokhoz a személyekhez, akik hasonlítanak a szüleinkhez. Pontosabban az ellenkező nemű szülőnkre hasonlító személyekhez, leginkább a szem és a haj színét tekintve.

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

Diana hercegnő és menye, Kate Middleton

2. Három alapvető dologban való egyezés

A szállóigével ellentétben az ellentétek nem vonzzák egymást, legalábbis hosszútávon nem. A hasonlóság bizonyos dolgokban borzasztóan fontos, ha párkapcsolatról van szó. A híres kanadai pszichiáter, Eric Berne szerint ez elsősorban a következő három területen van jelen a legjobb kapcsolatokban:

1. Értékek, szokások és hiedelmek

2. Érzelmi vonzalom

3. Problémákon való közös munkálkodás

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy valaki számára a „nagy ő”-t jelentsük, akkor az előbbiekben felsoroltakban nem árt hasonlónak lenni. Persze teljes egészében ez nem lehetséges, hiszen ahány család annyi különböző érték, felfogás, minta stb.

3. Egymás szemének hosszas bámulása

A szem a lélek tükre, mondják, de gondolta volna, hogy a szerelembe esésnél is nagyon fontos szerepet játszik? És nem csupán azokban az esetekben, ha valakinek nagyon szép a szeme.

Joan Kellerman pszichológus vizsgálatában 72 párt alakított ki egyetemi hallgatókból, akiket arra kért, hogy nézzenek egymás szemébe két percen keresztül. Ennek eredménye az lett, hogy a szenvedélyes szerelem érzése a másik iránt megnőtt a hallgatókban, azaz, hogy a hosszas szemkontaktus képes szerelemre lobbantani idegeneket is.

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

4. Legyen kutyája

A mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja teljesen új értelmet nyer a szerelem kontextusában, legalábbis a Michigani Egyetem vizsgálatát nézve. A kísérletben nőknek kellett teljesen ismeretlen férfiakat megítélniük történetek/képek alapján, az eredmény pedig az lett, hogy vonzóbbnak találták – hosszú távú kapcsolat szempontjából – a kutyás férfiakat, mint a kutya nélküliekét. Ennek oka: ha van egy kisállata az embernek, akkor azt feltételezik róla öntudatlanul is, hogy felelősségteljes, boldog, nyugodt, gondoskodó, valamint képes a kötelezettségvállalásra. Mindez pedig ugyebár nem egy utolsó szempont a szerelemben.

Forrás: Businessinsider

A blog követése Facebookon.